Den Australske Perle.
Kan du lide australske vine, og er du til de ekstremt frugtdrevne og voldsomme oplevelser, Så skal du vælge denne vin. Det er absolut en af de bedste vine lavet på Shiraz fra Australien. Mollydooker (australsk for venstrehåndet) Wines blev i 2005 grundlagt af Sarah og Sparky Marquis, der begge er venstrehåndede. Sarah og Sparky har om nogen været med til at forme produktionen af højkvalitetsvin i South Australia. Sarah er datter af Jim og Hellen Watts, der grundlagde Fox Creek Wines i McLaren Vale. Efter endt vinuddannelse fik Sarah og hendes mand, Sparky, i 1994 ansvaret for produktionen af vin hos Fox Creek. Efter 4 succesfulde år hos Fox Creek forlod parret i 1998 Fox Creek for at stå i spidsen for vinproduktionen hos Henry’s Drive, Shirvington og Parson’s Flat, hvorunder flere af deres vine opnåede både national og international berømmelse, og høje Parker scores. I 2001 dannede parret i samarbejde med den amerikanske importør, Dan Philips, branded Marquis Philips, der satte nye standarder for kvalitet/pris forholdet for australsk vin. I 2005 fik parret langt om længe foden under eget bord og kan nu 100 % følge deres filosofi om at lave ” Wines that make you go ”Wow! ”. Druerne til Mollydooker vinene kommer fra McLaren Vale, Langhorne Creek og Padthaway i South Australia. Sarah og Sparky’s debutvine fra årgang 2005 har fra dag ét betaget vinpressen i både Australien og USA, med flotte bedømmelser fra bl.a. Wine Spectator, Robert Parkers Wine Advocate og Cork’d ved Gary Vaynerchuck.
Vin fra Australien produceret med fokus på alle detaljer
Perfektionismen, den intense fokus på de mindste detaljer og en fuldstændig klar mission om at ville lave de bedst mulige australske vine i den valgte stil er med sikkerhed de største årsager til vinenes succes. Samtidig er de resultatet af en nytænkende og videnskabelig måde at dyrke vinmarkerne på. Siden 1980erne har Marquis udviklet et videnskabeligt system for vanding af vinmarkerne. Processen startede i studiedagene på universitet, hvor Marquis turde spørge “Hvorfor?”, da forelæserne fortalte, at det var nødvendigt at have gamle stokke for at lave stor vin. Da svaret lød: “- Sådan er det bare”, var en nysgerrighed for alvor vakt. Besat af tanken om at få svar på sit spørgsmål gik man i gang med at forske i årsagerne. Resultaterne gives stadig videre til ny generationer af ønologer, men Marquis-familien har ikke siddet stille siden da. Siden universitetsdagene er forskningen fortsat, og Mollydooker har skridt for skridt øget deres forståelse og udviklet et system for vanding af vinmarker. Hovedmålet: At skabe “old vine” smag fra forholdsvis unge stokke. Dette hemmeligheden bag Mollydooker’s vine.
Mollydookers revolutionerende vandingsystem
Mollydooker’s system til vanding af vinmarkerne er en revolution i forhold til den klassiske måde at tænke på og samtidig en fascinerende videnskab at diskutere. Systemets idé er at få vinstokkene til at fokusere på løvvækst, drueproduktion og senere på opbygning af smagsintensitet i et forløb, der svarer til det, der findes i et ideelt år for de gamle vinstokke, som startede Marquis’ forskning for mere end 30 år siden. Fra årets begyndelse måles vinstokkenes tilstand ved to gange om ugen at inspicere vinmarkerne. På baggrund af de indsamlede data beregnes dernæst gennem et kompliceret system, hvordan hver enkelt række i hver enkelt vinmark skal vandes i de næste dage for at det tilsigtede vækstforløb opnås. Resultatet er druer, der ikke kun har en fantastisk koncentration, men som også besidder uhyre komplekse aromaer. “Old Vine”-smag med yngre vinstokke. – De gamle forelæsere på universitet må være imponerede. I dag er sønnen Luke efter fire års arbejde med vinmarkerne næste ekspert på området i Marquis-familien.
Efter høsten vinificeres de aromatiske druer på Shiraz, Cabernet Sauvignon og Merlot med lignende videnskabelig fokus på selv de mindste detaljer, før disse australske vine får lov at udvikle sig i fade, der er specialfremstillet til vingården. Når vinene nærmer sig afslutningen på deres tid i barrique, starter et fokuseret arbejde med at smage fade og karakterisere deres kvalitet. Til dette formål har Mollydooker indført sin egen “frugtvægt”-skala, som beskriver kombinationen af frugtens intensitet og længde på tungen. Dette mål anvendes som indikator for, til hvilken af Mollydookers vinlinjer (Lefty, Party, Love eller Velvet Glove) fadet skal anvendes. Månederne derefter bruges på at lave de rigtige cuvéer og kombinere de tilgængelige fade med vin på bedst mulig vis. Sarah besidder utrolige evner for dette og er toneangivende i denne proces.