Der er ikke mange i den italienske landbefolkning, som ikke har lavet vin. Vin er en lige så indgroet del af italiensk dagligliv som pasta og kaffe. Derfor har det store italienske vinblibliotek samt et helt katalog af druesorter overlevet næsten intakt. Selv den mest veluddannede vinentusiast forventer konstante overraskelser fra charmerende, kaotiske Italien.

Det mange holder af ved de italienske vine er, at vinene er karakterfulde og selvsikre. Vinene er delikate, yndefulde og meget velegnede til mad. Der er en uendelig variation og fascination ved de mindre kendte druesorter og vine og vinen spiller en naturlig rolle i den italienske dagligdag og ved de italienske måltider.

De store italienske fine vine er for det meste røde og inkluderer Barolo, Barbaresco, Chianti Classico og Chianti Rufina, Brunello di Montalcino, Amarone og Taurasi. Hertil kommer det stort udvalg af meget ambitiøse rødvine lavet under de fleksible IGT-regler (Indicazione Geografica Tipica) i Bolgheri og andre steder.

Italienske vine som f.eks en del Barbera fra Piemonte, som kan indeholde bitterhed og solid syre, gør sig godt til pasta. De fleste italienske hvid-vine er hyggelige, men de bedste hvide begynder også virkelig at have format.

De italienske vines styrker er originalitet, mangfoldighed og karakter, samt en følelse af at der aldrig er langt til det nærmeste spisebord.

Det er sjældent at man svigtes af en italiensk vin.