Chile virker forudbestemt til vinfremstilling. Blandt alle verdens vinlande er der ingen med de samme medfødte anlæg for vindyrkning som det centrale Chile.
Vinen gror let under den smukke blå himmel, der er få sygdomsproblemer, og de færdige vine har en rund imøddekommenhed over sig, med indbygget sød frugt og fjerlet garvesyre, som gør vinene sværre ikke at holde af.

Hidtil har man plantet i dyb muld, klar sol og med vanding via tyngdekraften. Nu er de “svære” markers tid begyndt, hvormed menes stenede bjergskråninger, køligere klima og tørre områder.
Chile er også ved at blive voksent hvad angår druesorter. Det viste sig, at meget af det, man anså for Merlot, faktisk var en gammel Bourdeaux-sort kaldes Carmenére, pakket med mørk, livlig, flødeblød frugt.

Nogle af landets mest ambitiøse vine er i dag blandinger, hvor det bedste fra de gamle stokke i lavlandet flirter med yngre, nyere vine fra højereliggende steder. Det betyder, at Chiles medfødte sødmefulde frugt nu får ballast af noget dybere, mere solidt og seriøst. Det mange holder af ved de chilenske vine er rødvinens bløde tekstur og sødmefulde frugt. Derudover vinenes dejlige natur og imødekommenhed, samt at man får noget for pengene.

I 1980´erne fandtes der ingen store chilenske vine. Nu holder de chilenske producenter af, at krone deres sortiment med overdådigt smagende topvine, ofte blandet af flere sorter, tappet på tunge flasker og til ambitiøse priser.Chiles profil vil fortsat være den aromatisk charmerende vin med runde konturer, blød og forførende. Meterologerne hævder, at Chile vil få færre problemer med den globale opvarmning end sine rivaler på den sydlige halvkugle – så hold øje med Chile.